Emotionele intelligentie in actie

group-6085248_640

De intelligente man

Een tijd terug coachte ik een intelligente man. Hij had zijn zaken goed op orde. Een mooie leidinggevende baan bij een vooraanstaande organisatie en hij woonde in een prachtig Jugenstilhuis.
Alleen die zestienjarige dochter… Hij kon er maar geen grip op krijgen. Het was zo uit de hand gelopen dat ze niet eens meer naar school ging. Ze bleef dan gewoon in bed liggen. Dagen waren maanden geworden en inmiddels was ze al anderhalf jaar niet naar school geweest. De leerplichtambtenaar stond regelmatig op de stoep maar gelukkig leek hij een proces-verbaal nog tegen te kunnen houden.

De dochter woonde half bij hem en half bij zijn ex-vrouw. De man en zijn ex-vrouw waren al heel lang uit elkaar en ze hadden altijd goed kunnen communiceren. Gescheiden ouders volgens het boekje.

De man had wel vaker familie-opleidingen gedaan maar wilde als onderdeel van het coachingstraject ook wel eens ’tafelopstellingen’ doen.

Blijmoedig pakte ik mijn houten poppetjes erbij en zette de grote poppenfamilie op tafel neer.
Ik vroeg: ‘Wil jij een poppetje kiezen voor jezelf,  één voor je ex-vrouw, één voor je dochter en ze op de tafel neerzetten? Hij zette de poppetjes neer zoals ‘het hoorde’. De man naast de vrouw en de dochter ervoor.

‘Hoe voelt dit?’
‘Ik heb het idee dat ik het neerzet omdat ze zo horen te staan’
‘Probeer de poppetjes nu eens neer te zetten vanuit je intuïtie?’
Hij draaide alle poppetjes 180 graden en zei: ‘Ik denk dat het zo beter voelt’.

De emotionele intelligentie kwam in actie. En toen kregen we een opening…
En konden we een echt gesprek voeren.

Wat is systemisch werken?

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in de eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook. De verhouding met anderen in dat systeem wordt daardoor duidelijk. Het leert de cliënt waar belemmeringen zitten en waarom hij steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat hem belemmert in zijn ontwikkeling en groei.

Wie je nu bent heeft alles te maken met je verleden. Iedereen heeft zijn eigen plek in een familie- of organisatiesysteem. Dit systeem kent een natuurlijke ordening die verder gaat dan het persoonlijke of psychologische niveau. Vraagstukken die niet opgelost kunnen worden op het psychologische niveau hebben verbinding met een – vaak sterker – onderliggend dynamisch krachtenveld.

Ook kan het verheldering bieden op het gebied van onderstaande knelpunten/symptomen:

  • Onzekerheid
  • Angst (angstig zijn)
  • Onrust
  • Niet behalen van doelen
  • Lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
  • Niet productief zijn
  • Geen ondernemerschap
  • Niet weten wat je wilt
  • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Systemisch werk daagt je uit om voorbij de logica te kijken.Te voelen en je intuïtie aan te spreken. Ik zet het vaak in bij mijn coachingsgesprekken. Er wordt soms een beetje lacherig gedaan als ik met mijn houten poppenfamilie kom aanzetten. Maar de resultaten zijn altijd goed!

Recent
Social Media
Testimonials
Jacqueline heeft mij geholpen toen ik na 18 jaar besloot uit het onderwijs te stappen als docent. Zij heeft mij door loopbaanbegeleiding zelfvertrouwen teruggegeven. Zij doet dit op een warme, ontspannen maar zeer effectieve manier. Ik denk met veel dankbaarheid terug aan deze fijne en leerzame periode. Bedankt!
Manja ter Meulen
]
Schrijf je in
Meld je aan voor de nieuwsbrief