Kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Bijvoorbeeld dat je een erg creatief, bijzonder geduldig of zeer besluitvaardig persoon bent. Iedereen heeft wel een aantal van deze kwaliteiten.

Valkuilen

Deze kwaliteiten worden echter een valkuil als je erin doorschiet. Dat is een vervorming van de kwaliteit, de andere kant van de medaille. Je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of als je doorschiet in je zelfverzekerdheid wordt je arrogant.

Uitdagingen

Naast de bijbehorende valkuil krijgt je bij je kernkwaliteit ook je uitdaging cadeau. De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil. Bij de valkuil ‘drammerigheid’ hoort wellicht de uitdaging ‘geduld’. Je uitdaging is datgene wat je meer zou mogen laten zien.

Allergieën

Uit je kernkwaliteit is ook af te leiden waar je potentiële conflicten met de omgeving kunt verwachten. Deze hebben te maken met je uitdaging. De doorsnee mens blijkt allergisch te zijn voor teveel van zijn uitdaging, vooral als hij die in een ander verpersoonlijkt vindt. In het voorbeeld van besluitvaardigheid is de allergie ‘passiviteit’, te veel geduld.

Kernkwadrant

Je kan je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën uitwerken in een kernkwadrant. Op de volgende pagina vind je het kwadrant.

Relatie met anderen: de een z’n valkuil is de ander z’n allergie

Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen (=je allergie). Je allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die continu zichzelf op de borst kloppen. 

Die vervelende eigenschap van de ander kan je zien als een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze uitdaging ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Erger jij je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam, of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dit nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert! Dit kan je uitwerken in een dubbelkwadrant, dat je aantreft op pagina 5.

Doe de gratis test en kom er meteen achter of je een burn-out hebt. Klik hier voor de test!

Hoe kun je de kernkwadranten voor jezelf opstellen?

Je kunt bij verschillende kwadranten ‘instappen’: 

  1. Begin met het inventariseren van je sterke punten en werk deze uit via de valkuil, de uitdaging en de allergie. 
  2. Begin met je uitdagingen, redeneer terug naar je valkuil en herken de kwaliteit die erachter zit. 
  3. Vraag vrienden, familie of collega´s naar je valkuilen. Ze weten er vast wel een aantal op te noemen. Werk terug van valkuil naar kwaliteit en ontdek vervolgens jouw uitdagingen en allergieën. 
  4. Stoor je je mateloos aan die collega? Kijk ook eens naar de kwaliteit die erachter zit en wat je ervan kunt leren. Daarmee kun je ook een uitdaging, valkuil en kwaliteit bij jezelf ontdekken. Het is een aanrader om eens samen met je collega´s kernkwadranten op te stellen en openlijk allergieën te bespreken. Zo kun je de samenwerking verbeteren.

Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=y6eTVTY71c0

kernkwaliteiten
kernkwaliteiten-jacqueline-van-meerten